Uzlabo gaisa kvalitāti bez ķīmijas

Tēma: noderīga informācija, iekštelpu klimats
Katrīna Ruģēna, 2018. gada 17. decembris
Mājās trūkst svaiga gaisa, tas ir sasmacis un ir grūti elpot? Kā uzlabot gaisa kvalitāti tikai ar dabiskiem līdzekļiem un ikdienišķām darbībām? Mums ir vairāki vienkārši ieteikumi.
Mēs visi zinām, ka gaiss, kuru elpojam uz ielas, ir piesārņots. Vai jūs zināt, ka arī gaiss, ko elpojam mājās, var radīt mums problēmas un izraisīt dažādas saslimšanas?
Piesārņotā gaisa smalkās daļiņas elpošanas laikā var nonākt mums dziļi plaušās, izraisot kairinājumu vai pat iekaisumu. Tas palielina astmas lēkmju, insultu, sirdslēkmju un citu nopietnu slimību risku. Bērni,  vecāka gadagājuma cilvēki, sirds slimnieki un cilvēki ar elpošanas traucējumiem ir īpaši neaizsargāti pret iekšējā gaisa piesārņojuma ietekmi. Ņemot vērā, ka 90 % no mūsu dzīves mēs pavadām iekštelpā, mums būtu jādara viss, lai mēs elpotu pēc iespējas tīrāku un kvalitatīvāku gaisu. 

Vielas, kas piesārņo iekštelpu gaisu, iedala 3 kategorijās:

1. Vielas, kas izraisa astmu un alerģijas. Bioloģiskās daļiņas no pelējuma, putekļu ērcītēm, putekšņiem, dūmiem un mājdzīvnieku blaugznām dažiem cilvēkiem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Pelējums visbiežāk rodas vannas istabās un slikti vēdināmās guļamistabās, savukārt putekļu ērcītes un mājdzīvnieku blaugznas var aizķerties uz grīdām, mēbelēm un tekstilizstrādājumiem.
2. Gaistošie organiskie savienojumi (GOS) - tie ietver gan dabiskās, gan sintētiskās ķīmiskās vielas, kas atrodamas, piemēram, tīrīšanas līdzekļos, gaisa atsvaidzinātājos, krāsās, līmēs, sintētiskajās smaržās un kosmētikā. Pētījumi liecina, ka GOS var kairināt plaušas, it īpaši bērniem.
3. Degošie piesārņotāji - šīs ir gāzes vai daļiņas, kas rodas no degošiem materiāliem, piemēram, kamīniem, telpu sildītājiem, gāzes plītīm, ūdens sildītājiem un veļas žāvētājiem. Izdalīto piesārņojošo vielu daudzums un tips ir atkarīgs no tā, cik labi ierīce ir uzturēta, cik tā ir vēdināta un kā tā tiek darbināta. Daži no parastajiem piesārņotājiem ir oglekļa monoksīds un slāpekļa dioksīds.


Iekštelpu kvalitāte
Kā uzlabot gaisa kvalitāti mājās? 
Lūk, dažās izmaiņas, kuras vari veikt jau tūlīt:

Ar ielas apaviem tikai priekštelpā!
Ar apaviem telpās var tikt ienesti pesticīdi, ziedputekšņi, uz suņa ķepām paliek dažādi netīrumi un putekļi. Lai izvairītos no liekiem pārsteigumiem istabās, iesakām ielas apavus novilkt un atstāt uzreiz pie ārdurvīm vai verandā. Iesakām iegādāties kvalitatīvu kājslauķi, kas samazinās putekļu un indīgo vielu ienākšanu iekštelpās.
 Mājās bez kurpēm
Vēdini telpas!
Bieža vēdināšana ir vislabākais un lētākais veids, kā attīrīt un uzlabot iekštelpu gaisa klimatu. Vēdiniet māju kad vien iespējams, lai svaigais gaiss iziet caur telpām. Arī ziemā. Jau dažu minūšu laikā būs jūtama atšķirība. Logu atvēršana un caurvēja radīšana ietaupa naudu un enerģijas resursus, jo nav jāizmanto mehāniskā ventilācija. Vislabākā kombinācija vēdināšanai ir kombinēt vertikālā un jumta loga atvēršanu, kas ātri un efektīvi “izrauj” no mājas sastāvējušos gaisu. Siltais gaiss parasti sastājas tuvāk mājas griestiem, no kā var atbrīvoties, atverot jumta logu. Pa to laiku pa vertikālo logu ienāks svaigs gaiss. Šī kombinācija ir ļoti ieteicama virtuvē, jo tā ātri palīdz atbrīvoties no gatavošanas smaržām un mitrā gaisa. 
 Mājas regulāra vēdināšana
Izvieto telpaugus!
Telpaugi ir brīnišķīgi piesārņojuma iznīcinātāji. Augi piešķir mājoklim krāsas un dzīvīgumu un darbojas kā dabīgie gaisa filtri, kas absorbē kaitīgas daļiņas, piemēram, benzolu, formaldehīdu un amonjaku. NASA strādājošie cilvēki ir izveidojuši labāko gaisa tīrīšanas iekārtu sarakstu, tostarp miera lilijas, zirnekļcirgus, bambusa palmas un raudas vīģes.
Pilnais saraksts ar augiem šeit.
 Augi mājās
Ķemmē savus mīļos mājdzīvniekus!
Diemžēl mājdzīvnieki ir vieni no vislielākajiem vaininiekiem gaisa piesārņošanā. Viņu spalvas un atmirušās ādas šūnas palielina alergēnu līmeni. Lai samazinātu spalvu uzkrāšanos paklājos un pie mīkstajām mēbelēm, iesakām regulāri ķemmēt savus mājdzīvniekus. 
 Ķemmē mājdzīvniekus
Rūpējies par vannas istabu!
Ak, cik vienkārši pelējums rodas uz vannas istabas flīzēm, vannas malām un aizkariem! Regulāri tīrot vannas istabu, pelējumam nebūs iespējas augt un izplatīties. Ir svarīgi, lai vannas istaba būtu labi vēdināta, jo pārāk liels mitrums rada ideālu vidi pelējumam un putekļu ērcītēm.
 Lai vannas istabā nav pelējums
Regulāri maini gultas veļu!
Gultas ir iecienītākās putekļu ērcīšu mitināšanās vietas. Maini un mazgā gultas veļu reizi nedēļā. Ja ciešat no alerģijā, iesakām izvēlēties labas kvalitātes putekļu necaurlaidīgus spilvenus un gultas pārvalkus.
 Gultas veļas regulāra maiņa
Tīri grīdas!
Putekļu ērcītēm patīk uzturēties paklājos, tāpēc tīri tos bieži. Apsver iespēju izmantot augstas efektivitātes cieto daļiņu gaisa putekļu sūcēju ar vienreiz lietojamiem maisiņiem un spēcīgu sūkšanas funkciju. Spēcīgi filtri satver gan mikroskopiskas, gan lielas daļiņas, un tās neizplūst gaisā caur vakuuma izplūdes gāzēm. Tāpat ir ieteicams iegādāties profesionālu paklāju tīrīšanas līdzekli, lai pamatīgi iztīrītu paklājus un lai novērstu jebkādus dziļi iedzīvojušos putekļus vai sporas, kas varētu izvairīties no putekļu sūcēja sasniedzamības.
 
Lieto dabai draudzīgus tīrīšanas līdzekļus!
Daudzi tīrīšanas līdzekļi var izdalīt kaitīgas ķīmiskās vielas. Tirgū ir pieejams plašs un ļoti efektīvs videi draudzīgs netoksisko tīrīšanas līdzekļu klāsts. Piemēram, Pinterest var atrast idejas un receptes, kā uztaisīt dabiskus tīrīšanas produktus. Uzzini un pārliecinies par to, ko var sasniegt, izmantojot tikai etiķi, sodu un citronu.
 Mājas tīrīšana bez ķīmijas