Piepildiet sava bērna sapni un iekārtojiet komfortablu bērnistabu bēniņos!

Vai atceraties, kā Džūdija un Pīters Šepardi bēniņos atrada Džumandži? Tie, kuri kaut reizi dzirdējuši apburtās galda spēles rīboņu filmā, nekad to neaizmirsīs! Vai atceraties Bastianu, apcelto zēnu, kurš skolas bēniņos paslēpa grāmatu “Bezgalīgais stāsts”, un, lasot to, tika ievilkts mītiskajā Fantāziju zemē, kurai tik ļoti bija nepieciešams varonis, kas paglābtu to no iznīcības? Nav brīnums, ka pēc šādu stāstu izlasīšanās un filmu noskatīšanās, bērniem bieži vien šķiet, ka bēniņi ir apburta, limināla telpa, kurā notiek biedējošas, taču transformējošas pieredzes, kas aizved pie brīnumainiem piedzīvojumiem! Tas ir viens no iemesliem, kāpēc bēniņi ir ideāli piemērota, iemīļota un aizraujoša vieta bērnistabas iekārtošanai. Mēs esam apkopojuši informāciju, ko vērts paturēt prātā, ja vēlaties iekārtot komfortablu bērnistabu bēniņos.

Vispirms jums jāpārliecinās, ka bēniņi ir droši bērniem. Dažos bēniņos ir diezgan cieta grīda, uz kuras var gūt traumas un sasitumus. Ja tas tā ir, vislabākais variants, kā izvairīties no nepatīkamas pieredzes, ir visu telpas grīdu izklāt ar paklāju. Izvēlieties skaistu, krāsainu paklāju, kas padarīs telpu gaišāku!

Runājot par telpas izgaismošanu!... Vēl viena būtiska lieta, ko iesakām paveikt, ir uzstādīt jumta logus, jo tie nodrošina dabisko gaismu un padara istabu daudz vilinošāku un atvērtāku. Turklāt dabiskā gaisma uzlabo bērnu noskaņojumu, palīdz justies tuvākiem dabai un samazina stresu. Vēl viena dienas gaismas priekšrocība ir tas, ka tā palīdz bērniem labāk koncentrēties – tā var būt ārkārtīgi noderīga, ja istabā plānots izveidot mācību stūrīti. Vai zinājāt, ka 2012. gadā Francijā veiktā pētījumā, kurā bija iesaistīti vairāk nekā 2000 bērnu visā Eiropā, tika konstatēts, ka dienasgaismas daudzums klasē uzlabo skolēnu matemātikas un loģikas pārbaužu rezultātus par līdz pat 15%?[1]

mansarda istaba

Lai nodrošinātu veselīgu un komfortablu vidi telpā, jumta logiem nepieciešamas žalūzijas!

Tā kā jumta logi ielaiž telpā dabisko gaismu, noteiktās dienas stundās un vasarā istaba ātri uzsilst un tajā var kļūt pārāk gaišs. Žalūzijas un slēģi notur karstumu ārpusē un nodrošina pietiekamu gaismas daudzumu telpā. Piemēram, VELUX gaismu necaurlaidīgais saulessargs pasargā istabu no pārkaršanas vasarā, uztur siltu ziemā un ļauj jums pilnībā aptumšot istabu jebkurā diennakts laikā – tas var būt ļoti noderīgi brīžos, kad bērni guļ.

 
mansarda istaba
 

Izvēloties sienu krāsu, jūs varat telpai piešķirt plašumu, nokrāsojot sienas baltas vai citā gaišā tonī. Baltas sienas piešķir telpai jaunu elpu, svaigu, tīru un modernu izskatu, kā arī atstaro gaismu. Lai nepadarītu istabu pavisam vienmuļu – galu galā mēs runājam par bērnistabu, – izvēlieties mēbeles košās krāsās, lielus, krāsainus attēlus, vai tapetes ar interesantu rakstu, kas istabu pārvērš maģiskā vietā.

 

mansarda istaba
 

Neskatoties uz dažādajām bēniņu istabu priekšrocībām, dažkārt var rasties situācija, kad ir nepieciešama papildu telpa istabā, jo mēs visi zinām, cik daudz vietas var aizņemt bērnu rotaļlietas, apģērbs, grāmatas un citas mantas. Tāpēc mūsu ieteikums ir censties iebūvēt plauktus un skapjus jumta nišās, nevis censties ietilpināt parastās mēbeles, kuras būs grūti novietot slīpo griestu dēļ.

 

Augstie griesti dod jums iespēju bērnistabā uzstādīt dažādas interesantas atrakcijas. Jūs varat uzlikt rāpšanās sienu, vingrošanas sienu, šūpuļtīklu vai divstāvu gultu – iespējamos variantus ierobežo tikai jūsu iztēle! Centieties istabā uzstādīt aksesuārus un interesantas mēbeles, kas bērniem atgādina par iemīļotajām pasakām, lai viņi savā istabā varētu sajusties kā paši savā Fantāziju zemē, Nārnijā vai Nekurnekadzemē. 
 
mansarda istaba
mansarda istaba

[1] UPMC / INSERM (2016) – Apgaismojuma ietekme uz mācību rezultātiem Eiropas skolu klasēs