Iedvesmai – kā atdzesēt bēniņus vasaras karstumā?

Tā kā vasarā temperatūra paaugstinās, ir ļoti svarīgi atrast veidus, kā mūsu mājās uzturēt vēsumu un komfortu. Bēniņu ventilācijas un pareizas ēnošanas neievērošana var izraisīt pārmērīgu istabu pārkaršanu, kas ne tikai ietekmē mājas kopējo temperatūru, bet arī noslogo dzesēšanas sistēmas. Šajā bloga ierakstā tu varēsi izlasīt praktiskus padomus, kā tavas mājas bēniņus uzturēt vēsākus karstajos vasaras mēnešos.

kā atdzesēt bēniņus vasaras karstumā?

Pareiza ventilācija

Pareizai bēniņu ventilācijai ir galvenā loma komfortablas iekštelpu vides uzturēšanā un tavas mājas aizsardzībā. Tu vari uzstādīt ventilācijas atveres, lai atvieglotu svaiga gaisa ieplūdi un karstā gaisa izvadīšanu. Tas nodrošina pareizu cirkulāciju, novēršot siltuma uzkrāšanos bēniņos.

Apsver iespēju uzstādīt ventilatorus, lai uzlabotu gaisa plūsmu. Tie palīdz izvadīt karsto gaisu un veicina vēsāka gaisa cirkulāciju, samazinot temperatūru tavas mājas bēniņos.

Ventilāciju var izveidot, atverot arī logus, izmantojot skursteņa efektu: lai to izdarītu, atver logus mājas lejas stāvā vēsākajā (austrumu) pusē un siltākajā (dienvidu) pusē bēniņos. Tas rada daļēju vakuumu, kas ievelk vairāk gaisa pa zemāka līmeņa logiem un izspiež karsto gaisu pa augšstāva logiem. Noteikti turi logus aizvērtus dienas laikā un vēdini tikai agrās rīta stundās vai vakarā, kad temperatūra pazeminās.

kā atdzesēt bēniņus vasaras karstumā?

Izmanto aizsardzību pret karstumu uz jumta logiem

Jumta logu žalūzijas, saulessargi un slēģi ir gudrs papildinājums tavas mājas bēniņu atdzesēšanai.

Jumta logi var ļaut iekļūt ievērojamā daudzumā saules gaismas, kā rezultātā palielinās karstums. Slēģu uzstādīšana palīdz bloķēt tiešos saules starus, samazinot siltuma daudzumu, kas nonāk bēniņos. VELUX ārējie slēģi aptur saules starus, pirms tie atduras pret loga rūti, lai tie varētu bloķēt saules siltumu līdz pat 93%.

Slēģi darbojas arī kā papildu izolācijas slānis, samazinot siltuma pārnesi starp bēniņu ārpusi un iekšpusi. Šī papildu izolācija palīdz uzturēt bēniņus vēsākus.

Kā papildu priekšrocība - slēģi samazina atspīdumu – pārmērīga saules gaisma var radīt atspīdumu, padarot bēniņus neērtus un ierobežojot to lietojamību. Jumta logu žalūzijas filtrē gaismu, ļaujot efektīvāk izmantot telpu.

Viedie risinājumi ir arī lielisks veids, kā maksimāli palielināt dzesēšanas centienu efektivitāti: VELUX ACTIVE ar NETATMO automātiski uzrauga gaisa kvalitāti un temperatūru un nodrošina svaigu un veselīgu iekštelpu klimatu, atverot logus un aizverot slēģus, lai novērstu pārkaršanu.

VELUX slēģi

Atstarojoši jumta materiāli

Tavs izvēlētais jumta materiāla veids var būtiski ietekmēt bēniņu temperatūru.

Gaišas krāsas vai atstarojošs jumta segums atstaro saules gaismu, nevis absorbē to. Šie materiāli var samazināt siltuma absorbciju, palīdzot uzturēt bēniņus un māju vēsāku.

Lai telpās uzturētu komfortablu gaisa temperatūru un samazinātu dzesēšanas sistēmu noslogojumu, ir ļoti svarīgi uzturēt bēniņus vēsus vasaras karstuma laikā. Ieviešot šos efektīvos padomus, tavas mājas bēniņi būs vēsāki. Šo stratēģiju īstenošana ne tikai padarīs tavas mājas bēniņus ērtākus, bet arī veicinās energoefektīvāku māju.Lai skaista vasara!