{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietas plāns
Arhitekts: j+e architectes

Draugu grupa, kas agrāk kopīgi studēja arhitektūru Bretaņā, nolēma kopīgi uzbūvēt māju: ēku projektēja trīs ģimenes, tostarp Bendžamins Jardēls (Benjamin Jardel) un Nikola Epailards (Nicolas Epaillard), birojs j+e architectes. Kolektīvs atrada un nopirka trīs blakus esošus zemes gabalus Erdevenas mazpilsētas nomalē, kas domāti trim vienas ģimenes mājām, un nāca klajā ar jauna veida mājokļiem.

Četri bloki, kuros ir trīs dzīvokļi, koplietošanas telpa un biroja zona, ir atdalīti ar saules pārpildītām siltumnīcām. Veģetācija ir savvaļas pļava visās koplietošanas vietās, izņemot dārzeņu dārzu. Katrai mājai ir savs dārzs ar individuāli veidotu terasi.

Projektam bija jābūt novatoriskam visos aspektos, sākot ar pirmajām skicēm. Videi draudzīgs, ar zemu oglekļa emisiju, izgatavots tikai no vietējiem materiāliem, ar nākamo iedzīvotāju palīdzību. “Les Pieds Vertes” ir apliecinājums neskaitāmām jaunceltām vienas ģimenes mājām un reakcionāram tradicionālās estētikas atkārtojumam.

Šādas mājas būvniecība plānošanas posmā prasīja daudz pūļu, jo ainavu aizsardzības zonās — Erdevena atrodas vienā no tādām — ir noteikti stingri noteikumi attiecībā uz jaunceltņu izmēriem un materiāliem. Par laimi, i+e architectes izdevās pārliecināt varas iestādes, ka koka šindeļi un zaļie jumti būs tikpat piemēroti ainavai kā reģionam raksturīgās baltās sienas un keramikas jumta šīferi. Ierobežotā augstuma un obligātā 45 grādu jumta leņķa dēļ divstāvu māju bija iespējams projektēt tikai ar jumta logiem.

Kooperatīvi mājokļi Erdevenā ar VELUX jumta logiemArhitekts: j+e architectes. Foto: Antuāns Merkusots (Antoine Mercusot)

Bendžamins Jardēls (Benjamin Jardel)

mājas arhitekts un līdzīpašnieks

Projektēšanas procesā mēs apzinājāmies pareizo dienas gaismas intensitāti katrā telpā. Saule pārpludina dzīvojamās istabas, savukārt VELUX jumta logi nodrošina pietiekamu dienas gaismas daudzumu guļamistabās. Dienas gaisma uztur mūs pastāvīgā kontaktā ar apkārtējo vidi, un saules gaisma atdzīvina mūsu arhitektūru.

Arhitekts: j+e architectes. Foto: Fenčs Galivels (Fanch Galivel)

Dzīvokļi apvieno tradīciju un jauninājumu priekšrocības, un katrs no tiem piedāvā atšķirīgu telpisko pieredzi. Vienkāršās ģipša sienas un dabiskie grīdas materiāli — koks vai linolejs — atstāj iedzīvotājiem iespēju izpaust savu personību.

Visi četri bloki — trīs dzīvokļi un biroja telpa — ir divos stāvos, un augšējais ir balstīts tikai uz VELUX jumta logiem. Rajona arhitekts, kurš apstiprināja projektu, uzskatīja, ka šis risinājums ir vienīgā iespēja, kas pieļauj garu, taisnu tradicionālu jumta formu.

Grafika

Arhitekts: j+e architectes. Foto: Fenčs Galivels (Fanch Galivel)

Māja ir atdalīta ar trīs siltumnīcām, uzglabājot saules starojuma siltumu, ko izmantot nakts laikā. Dubultās ventilācijas sistēma ar siltuma atgūšanu, kā arī biezs izolācijas slānis nodrošina optimālu iekštelpu klimatu.

Bioloģiski noārdāmo resursu pārstrāde vai izmantošana ir likums visā mājā: siltināšanai tika izmantoti salmi un kaņepes, savāktais lietus ūdens apūdeņo siltumnīcas, fasādes koka šindeļi nav apstrādāti.

Šajā gadījumā izmantotie VELUX produkti
VELUX INTEGRA® jumta logs GGL
Sīkāka informācija par produktu
VELUX jumta logs GGL
Sīkāka informācija par produktu

Detalizēta informācija par projektu

Projekts: Kooperatīvi mājokļi
Atrašanās vieta: Erdevena, Francija 
Arhitekts: Bendžamins Jardēls (Benjamin Jardel) un Nikola Epailards (Nicolas Epaillard) / J+e architectes
Gads: 2018. gads
Foto: Antuāns Merkusots (Antoine Mercusot) / Fenčs Galivels (Fanch Galivel)