{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietas plāns
Arhitektūra: Architektur Strobl ZT GmbH

Mājas vēsture ir interesanta. Otrā pasaules kara laikā to skāra bumba, un tā tika pārbūvēta. Jaunais jumts bija zemāks un nesimetrisks — tas netika precīzi salāgots ar kaimiņu ēkas jumta līniju. 2008. gadā tēvs un dēls izlēma atjaunot veco konstrukciju. Viņi iedvesmojās no studenta pētījuma un pārvērta to par projektu.

Tika plānots jauns, simetrisks jumts, kas atbilstu jumta korēm pa kreisi un pa labi, kā arī, ieviešot garenisko stiklojumu visas fasādes garumā, varētu paaugstināt griestus zemāk esošajos dzīvokļos.

Veicot būvdarbus uz jau esošas mājas pamatiem, ir daudz dažādu ierobežojumu, īpaši tādu, kas saistīti ar konstrukciju un pamatelementiem. Ventilācijas šahtām ir jāvirzās uz augšu, un piebūvei ir jābalstās uz esošajām nesošajām sienām. Tā kā vieta atrodas pilsētas vidū, obligāta bija efektīva, saliekama konstrukcija, kuru varētu samontēt minimālā laikā. Strobls nolēma arī šajā projektā izmantot krusteniski laminētus kokmateriālus. Materiāls ir ekoloģisks, plāksnes rūpnīcā sagriež pēc izmēra un uz vietas pieskrūvē. Krusteniski laminētie kokmateriāli (CLT) ir viegli, kas ir vēl viens būtisks aspekts vēsturiskā materiāla jumta pagarinājumos.

Dzīvoklis Grācā ar VELUX jumta logiemArhitektūra: Architektur Strobl ZT GmbH. Foto: Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner)

Martins Strobls juniors (Martin Strobl Jr.)

Strobl Architektur

Uzņēmums VELUX ir ilggadējs mūsu biroja partneris. Protams, produkti ir lieliski, bet tas, ko es patiešām novērtēju, ir partneris, ar kuru ir iespējams diskutēt, ja rodas šaubas par dienas gaismas plānošanu; mēs pievienojām svarīgākos aspektus, ņemot vērā VELUX veikto analīzi.

Arhitektūra: Architektur Strobl ZT GmbH. Foto: Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner)

Nav viegli izveidot gaišas telpas aizsargātā teritorijā, kurā mansards nedrīkst pārsniegt 50% no mājas garuma. Par laimi, pareizs dienas gaismas sadalījums tika apsvērts ļoti agrā projektēšanas procesa posmā. Martins Strobls juniors (Martin Strobl Jr.) apraksta, kā tas notika: “VELUX pārstāvis apmeklēja biroju, lai runātu par citu projektu. Pirmie Schillerstrasse plāni atradās uz galda, un mēs pārrunājām arī tos. 3D modelis, kas izveidots ar VELUX Daylight Visualizer rīku, parādīja, ka stūri, kā arī griesti bija nepietiekami apgaismoti.”

Grafika

Arhitektūra: Architektur Strobl ZT GmbH. Foto: Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner)

Jaunas, privātas kāpnes ved uz gaišu un plašu mansarda dzīvokli. Vecpilsētas jumta formas noteikumu dēļ tikai virtuvei ir vertikāla siena un savienojums ar balkonu. Visas pārējās telpas ir apgaismotas un ventilētas no augšas.

Funkcijas atradās ap esošajām šahtām un caurulēm, kā rezultātā tika izveidota interesanta telpu tipoloģija. Guļamistabas ir tradicionālas; to proporcijas atgādina dzīvokļus zemāk. Pa vidu ir gaismas pārpilna vannas istaba, kas izgaismo koridoru pa traversas logu. Koridors un caurstaigājamā virtuve savienojas ar atvērto viesistabu un ēdamzonu, kas sadalīta divās zonās ar šahtu, atgādinot par klasiskajām istabas proporcijām.

Iekšpusē ir redzama egles saplākšņa konstrukcija caurspīdīgi baltā krāsā. Tās smalkais raksts aizstāj citu sienu apdari.

Šajā gadījumā izmantotie VELUX produkti
VELUX jumta logs GGL
Sīkāka informācija par produktu
VELUX INTEGRA® jumta logs GGL
Sīkāka informācija par produktu

Detalizēta informācija par projektu

Projekts: Bēniņu atjaunošana 
Atrašanās vieta: Grāca (Austrija) 
Arhitekts: Architektur STROBL ZT GmbH
Gads: 2015. gads
Foto: Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner) / Olivers Volfs (Oliver Wolf)