Jaunceltnes projekts, kurā demonstrēti VELUX jumta logi — bibliotēka Gundelsheimā
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten. Foto: Stefans Meijers (Stefan Meyer)

Gundelsheima, ciems Vācijas Augšfrankonijā, dala daudzu citu mazo apdzīvoto vietu reģionā likteni.

Pēdējās desmitgadēs tā ir piedzīvojusi lēnu pagrimumu, ko izraisa iedzīvotāju imigrācija uz pilsētām, maz darba vietu un lieli iepirkšanās centri, kas izraisa vietējās ekonomikas sabrukumu.

Tikai pēdējos gados valdība ar līdzekļiem un politiku sāka atbalstīt ciematu atdzimšanu — tajā pašā laikā cilvēki no jauna ir atklājuši dzīves laukos priekšrocības.

Jaunā bibliotēka un kultūras centrs Gundelsheimā tika dibināts ar šādu atbalstu, ko koordinēja vietējo bibliotēku asociācija.

Ideja par projektu radās brīdī, kad abi arhitekti ieraudzīja vietu un māju — brīvi stāvošu, attālo šķūni un govju kūti, kas būtu bijis raksturīgi lauku saimniecību tipoloģijai.

Ansambļa priekšējā fasāde atklāj tā iekšējo struktūru: neliela māja, kas izvietota gar lielā kompleksa sienu.

Esoša, agrāk brīvi stāvoša lauku māja ar šķūni tika rūpīgi atjaunota un kļuva par daļu no ēku kompleksa. Koka konstrukcija divos kompleksos veido jauno kopienas bibliotēku.

Jaunceltnes projekts, kurā demonstrēti VELUX jumta logi — bibliotēka Gundelsheimā
Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten. Foto: Stefans Meijers (Stefan Meyer)

Stefans Šlihts (Stefan Schlicht) un Kristofs Lamprešts (Christoph Lamprecht)

Arhitekti Schlicht Lamprecht Architekten, Šveinfurta

Mēs negribējām, lai jumta telpa parādītos kā tumša masa, kas karājas virs bibliotēkas: ar atverēm, tieši pie divslīpju jumta mēs ļoti diskrēti ielaidām telpās saules gaismu. Cilvēks ienāk un brīnās: no kurienes šī jaukā gaisma?

Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten. Foto: Stefans Meijers (Stefan Meyer)

Bibliotēkas galvenā telpa ir gaismas pārpludināta zāle ar grāmatu plauktiem, kas novietoti zem abiem kompleksiem.

Grāmatu plaukti stāv uz slēptiem riteņiem, kas ļauj tos uzglabāt krātuvē, kur nepieciešama liela atvērta telpa.

Aiz koka fasādes ziemeļu pusē ir plašs stiklojums, bet dienas gaismas avots telpā ir divas jumta logu rindas, kas atrodas austrumu pusē, abu jumtu pašā augšpusē.

Grafika

Arhitekti: Schlicht Lamprecht Architekten. Foto: Stefans Meijers (Stefan Meyer)

“Maza nojume šķūnī ir ierasts skats. Maza mājiņa lielā mājā, lieliska vieta darba instrumentu glabāšanai — vai mūsu projektā — tehniskās telpas un noliktava. Platība šo mājiņu iekšpusē ir ļoti draudzīga un mājīga sava lieluma dēļ un lieliski kalpo kā lasāmvieta bērniem,” skaidro Stefans Šlihts (Stefan Schlicht) un Kristofs Lamprešts (Christoph Lamprecht).

Šajā gadījumā izmantotie VELUX produkti
VELUX INTEGRA® jumta logs GGL
Sīkāka informācija par produktu

Detalizēta informācija par projektu

Projekts:  Kopienas bibliotēka
Atrašanās vieta: Gundelsheima, Vācija
Klients:  Gundelheimas pašvaldība
Arhitekts:  Schlicht Lamprecht Architekten, Šveinfurta
Gads: Konkurss 2016. gadā, būvniecība 2018.–2020. gadā
Platība: 320 kvadrātmetri
Foto: Stefans Meijers (Stefan Meyer)