{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vietas plāns
Arhitekts: SPPA Architekten

Šafhauzenes kantona zaļajos kalnos Šveices ziemeļos, netālu no Reinas upes, vīna dārzu vidū stāv vecs šķūnis. Četrus gadsimtus to izmanto gan vīnogu presēšanai, gan savākto vīnogu uzglabāšanai. Ēka ir vēsturiski nozīmīga, turklāt tā lieliski iekļaujas vīna dārzu ainavā. Vietējo vīna ražotāju kooperatīvs 2007. gadā nolēma ieguldīt tūrisma attīstībā. 2010. gadā notika konkurss par vīna preses ēkas atjaunošanu, lai vēsturisko vietu bagātinātu ar mūsdienīgu programmu. Kooperatīvam bija nepieciešama jauna daudzfunkciju telpa ballītēm un pasākumiem, kā arī neliels restorāns ar tā saukto “vīna bibliotēku”.

SPPA Architekten nolēma maksimāli saglabāt vecā šķūņa vēsturisko formu. Fasādei netika pievienotas atveres, tikai ieejas durvis tika aizstātas ar jaunām, saskaņojot tās ar ārpusē esošajiem koka dēļiem. Paaugstinājums un antresola līmenis telpas otrā pusē iesānis joprojām netiek apsildīts, tam ir tikai ieklāts jauns un līdzens grīdas segums.

Senā vīna prese no šķūņa stūra ir pārcelta uz jauno betona telpu šķūņa austrumu pusē, lai to redzētu visi garāmgājēji. Ietilpīgā telpa starp šo jauno kompleksu un šķūni ved uz ieeju un kalpo kā restorāna āra zona. Rietumu daļā virtuvei un personālam ir atsevišķa tehniskā ieeja. Jaunajā pazemes daļā — blakus restorānam — ir pasākumu zāle, virtuve un visas nepieciešamās tehniskās telpas. Tās ir izkārtotas pa iespaidīgo koridoru, parādot, kā satiekas vecās un jaunās ēkas.

 Vīna darītavas piebūve Esterfingenā ar VELUX jumta logiemArhitekts: SPPA Architekten. Foto: Jurgs Cimmermanis (Jürg Zimmermann)

Pīters Trašlers (Peter Trachsler)

SPPA Architekten partneris

Lai gan no pirmā acu uzmetiena mūsu ideja varētu šķist ekstravaganta, tā bija ļoti racionāla. Mēs nevēlējāmies konkurēt ar esošo ēku, jo mums patīk tās masīvais izskats un ainaviskais papildinājums. Tāpēc mēs ierosinājām necelt jaunas ēkas, bet gan izbūvēt telpas kalnos aiz šķūņa.

Arhitekts: SPPA Architekten. Foto: Jurgs Cimmermanis (Jürg Zimmermann)

“Vertikālais apgaismojums bija vienīgā iespēja mūsu projektā, un šis risinājums mums ļoti patīk. Sākotnēji logu rindai vajadzēja sastāvēt no ovālām atverēm. Pēc uzvaras konkursā mēs turpinājām attīstīt projektu, un mums nācās daudz ko vienkāršot. Ovālos stiklojumus aizstāja VELUX jumta logi. Mēs zinājām par produktiem no iepriekšējiem projektiem: strādājot pie atjaunošanas darbiem, ļoti bieži bēniņos ir jāierīko dienas gaismas atveres. Šajā gadījumā jumta logi ir izvietoti krietni virs telpas griestiem caurulēs slīpā stāvuma dēļ. Jumta logiem ir leņķveida konstrukcija, gādājot par optimālu gaismas izkliedi, lai tie interjerā būtu nemanāmi,” skaidro arhitekts Pīters Trašlers (Peter Trachsler).

Grafika

Arhitekts: SPPA Architekten. Foto: Jurgs Cimmermanis (Jürg Zimmermann)

Cauruļu sienās ir paslēpti gari elektriskie gaismekļi. Tie pastiprina dienas gaismu, atspīdot uz vīna kolekciju, kas izvietota gar ziemeļu sienu. Arī šeit forma pilda vairāk nekā vienu funkciju: papildus galvenajai funkcijai — izgaismot vīna kolekciju — siena kalpo kā akustiskais panelis un paslēpj ventilācijas sistēmu. Precīzi lietie betona griesti ir arī inkrustēti ar atbilstošas krāsas akustiskajiem paneļiem.

Šajā gadījumā izmantotie VELUX produkti
VELUX INTEGRA® jumta logs GGU
Sīkāka informācija par produktu

Detalizēta informācija par projektu

Projekts: Vīna darītava 
Atrašanās vieta: Esterfingena, Šveice 
Arhitekts: SPPA Architekten 
Gads: 2015. gads
Foto: Jurgs Cimmermanis (Jürg Zimmermann)