{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektūra: Dietrich | Untertrifaller Architekten

2001. gadā Dietrich l Untertrifaller Architekten uzvarēja konkursā par skolas ēku Klausas pašvaldībai Forarlbergā (Austrija). Moderna, ekoloģiska ēka ar klasēm tika savienota ar veco sporta zāli caur bibliotēkas spārnu. Spārnu ziemeļu pusē atrodas saulains, nedaudz ieslīps skolas pagalms ar zālienu un skatu uz Alpiem. Gājēju celiņš zem konsoles tipa bibliotēkas tuneļa savieno skolas ieeju ar sporta zāli, kur lietainās dienās notiek āra aktivitātes. Projekta otrajā posmā — divpadsmit gadus vēlāk — birojam tika pasūtīts atjaunot sporta telpas. Īsā analīzē tika secināts, ka ir novecojusi ne tikai vecās sporta zāles un peldbaseina konstrukcija, bet arī to funkcionalitāte, tāpēc labāk ir būvēt jaunu ēku.

Pašlaik kompleksā ir plašs sporta spēļu laukums ar tribīnēm, atsevišķa telpa dejām un daudzfunkciju zona, kurā skolēni var ieturēt pusdienas, notiek dažādas sanāksmes un pat nodarbības.

Arhitekti nolēma plānot piebūvi saskaņā ar tādiem pašiem projektēšanas principiem, kas bija izrādījušies veiksmīgi pirmajā projekta posmā. Vienkārši kompleksi ar koka konstrukciju un apšuvumiem paver iespējas saules gaismai iekļūt caur jumtiem. Ir redzamas visas slodzi nesošās betona sienas un kāpnes.

Taisnstūrveida kompleksam var piekļūt no diviem līmeņiem, ņemot vērā reljefa īpatnības: ieeja zem bibliotēkas spārna ved uz atvērta tipa pirmo stāvu, savukārt pa otru ieeju pretējā pusē var nonākt augšējā stāvā ar atvērtu zonu, kurā izvietoti dažādi galdi, kas paredzēti dažādām lietotāju grupām.

Daudzfunkciju zāle Klausā ar VELUX logiemArhitektūra: Dietrich | Untertrifaller Architekten. Foto: Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner)

Pīters Nusbaumers (Peter Nussbaumer)

Dietrich l Untertrifaller Architekten arhitekts

Mana mīļākā vieta ēkā ir daudzfunkciju zona tieši pie ieejas. Pusdienlaikā bērni spēlējas zem liela jumta loga, pa labi atrodas rotaļu laukums, tā grīdu apspīd saules stari.

Arhitektūra: Dietrich | Untertrifaller Architekten. Foto: Adams Mērks (Adam Mørk)

Abas ēkas — skola un sporta zāle — apliecina, ka augstas kvalitātes arhitektūrā resursu plānošana var būt saprātīga un ekonomiska. Daudzus elementus var salikt iepriekš, lai samazinātu materiālu izmaksas un izmantotos apjomus.

Sporta zāles griesti, kas no pirmā acu uzmetiena ir rotaļīgi un neregulāri, veidoti no iepriekš saliktiem komponentiem: “piramīdām” ar VELUX virsgaismas jumta logu un kupola pārsegu augšdaļā. Tika ražoti četri veidi ar atšķirīgu slīpuma leņķi: uzmanīga elementu novietošana un pagriešana radīja rotaļīgi neregulāru griestu efektu.

Grafika

Arhitektūra: Dietrich | Untertrifaller Architekten. Foto: Adams Mērks (Adam Mørk)

Izšķirošais pavērsiens bija gaismas šahtu izveide, nodrošinot precīzas detaļas gan telpās, gan uz jumta virsmas. Pēc tam, kad koka rāmji bija nogādāti uz vietas un uzstādīti, VELUX virsgaismas logu ievietošana un izolācijas slāņu pievienošana aizņēma tikai dažas dienas.

Visas 56 gaismas šahtas no iekšpuses ir apšūtas ar trokšņu slāpēšanas paneļiem. Tās vēl vairāk uzlabo telpas akustiku — pat vairāk nekā griestu ģeometrijas pozitīvā ietekme. Mākslīgais apgaismojums, kas uzstādīts starp elementiem, uzsver konstrukcijas spēcīgo ģeometriju. Virsgaismas logi ir aprīkoti ar lietus sensoriem un aizsardzību pret sauli.

Šajā gadījumā izmantotie VELUX produkti
VELUX virsgaismas logs CVP/CSP
Sīkāka informācija par produktu

Detalizēta informācija par projektu

Projekts: Daudzfunkciju zāle
Atrašanās vieta: Klausa, Austrija 
Arhitekts Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Gads: 2014. gads
Foto: Adams Mērks (Adam Mørk) / Patrīcija Veiskirhnere (Patricia Weisskirchner)